Vad är CBG och hur skiljer det sig från CBD?

Idag är alla högst medvetna om CBD och dess mirakulösa läkande egenskaper. Och medan forskningen långsamt validerar dessa påståenden, har anekdoter om CBD: s kraft flödat i massor. Folk blir av med sin artrit och sömnlöshet och ångest dämpas.

Men i hörnet kommer en mörk häst: CBG. Det stämmer, det finns en annan cannabisförening på kvarteret, och det är hög tid att du lär känna den.

Fytocannabinoider 101

Cannabisplanten, liksom alla växter, består av flera kemiska föreningar. Inom cannabis specifikt kallas dessa föreningar cannabinoider. Människokroppen har faktiskt ett endokannabinoidsystem som är utformat för att ta emot dessa föreningar och använda dem för att uppnå en hälsosam jämvikt.

Historiskt sett har de flesta varit bekanta med cannabinoiden THC: Föreningen som är notoriskt känd för att skapa en euforiska känslor. Trots att THC har djupa helande krafter som liknar CBD, förblir det stigmatiserat som den ”dåliga” delen av cannabis. Som sagt, av de 120+ cannabinoider som finns i cannabisväxten är THC den enda föreningen med förmåga att berusa.

Så vad är CBG?

CBG står för cannabigerol och studeras för närvarande för sina potentiella farmakologiska egenskaper men har inte varit i några kliniska prövningar än så länge.

Hittills har råttstudier visat några indikationer på att CBG kan hjälpa till med kolit, neurodegeneration och cancer.

”Vi vet inte mycket om CBG”, säger Perry Solomon, MD, en styrelsecertifierad anestesiolog och medicinsk cannabis-expert. ”Det är inte en vanlig cannabinoid”, förklarade han och noterade att det inte finns i stora mängder inom cannabisväxten, ”och du måste få nog för att kunna testa det och studera det.” På grund av nästan ett sekel av cannabisförbud och brist på denna nya fytocannabinoid, är många av påståendena om dess effektivitet ännu inte bevisade-men det betyder inte att det inte är viktigt.

”CBG är föregångaren till CBD, CBC och THC”, säger Dr Solomon. Det kallas ibland stamcellen. Detta betyder att  ”CBGA (den sura, inaktiva formen av CBG) förändras, bryts ner och blir basmolekylen som andra cannabinoider bildar från” inklusive THC, CBD och CBC.

Vad är skillnaden mellan CBD och CBG?

Som nämnts hjälper CBG till att göra CBD, så även om de båda är cannabinoider är de olika föreningar inom cannabisväxten. Dessutom tjänar de olika syften och kan hjälpa till att behandla olika sjukdomar, trots viss potentiell farmakologisk överlappning. Det bästa är helt enkelt att köpa en cbd-olja där det även finns CBG.

Både CBG och CBD anses för närvarande vara icke-psykotropa, vilket betyder att de inte kommer att förändra ditt sinnestillstånd på ett sätt som skulle hämma din dagliga funktion och mentala klarhet. De kan dock ändra ditt sinne på ett sätt som potentiellt kan lindra ångest och depression. Så kanske en bättre beskrivning av detta skulle vara ”icke-berusande”-det kommer inte att göra dig hög på det sätt THC kan.

CBG kan också öka din aptit. CBG gjorde ”labdjur som råttor” hungrigare, vilket inte är tankeskolan med CBD. Det skiljer sig också från en annan fytocannabinoid, THCV, som hämmar aptiten och kan leda till viktminskning.

Vilka är de fördelarna med CBG?

  • Kan behandla glaukom. Detta är en stor sak eftersom CBD i sig inte hjälper till vid glaukom, men THC gör det för patienter som vill behandla glaukom med cannabis, det kan vara ett sätt att göra det utan berusningseffekten. En studie från 1990 undersökte användningen av CBG för glaukom och fann att ”cannabigerol och relaterade cannabinoider kan ha terapeutisk potential för behandling av glaukom.” Du bör dock fortsätta att ta läkarbeskrivet glaukommedicin och endast ta CBG eller cannabis som tillägg till dina Rx-mediciner och efter att ha rådfrågat din läkare, säger Dr Solomon.
  • Antibakteriella egenskaper, särskilt för MRSA. MRSA är en typ av stafylokokinfektion som är resistent mot meticillin (en vanlig typ av antibiotika), vilket gör den till en särskilt hotfull eller till och med dödlig bakteriell infektion. I en studie från 2008 visade CBG löfte om behandling av MRSA som ett antibakteriellt medel.
  • Bidrar till GABA -återupptagningshämning. CBG hämmar GABA -upptag, vilket kan leda till muskelavslappning, spänningsavlastning och känsla av lugn och fred i kroppen och hjärnan, enligt Bonni Goldstein, MD, en läkare med en framstående bakgrund inom pediatrik och en aktuell specialitet inom cannabismedicin, som hon noterade i en ny video. En studie från 1975 bekräftade detta. Farmakologiskt används redan GABA -upptagningshämmare för att behandla ångest. Dr Solomon tillägger att på grund av detta minskade ”GABA -upptag” kan ”CBG” potentiellt minska ångest. ”
  • IBS och kolit. Råttor studerades 2013 för användning av CBG för kolit, och resultaten var positiva och drog slutsatsen att CBG minskade effekten av kolit. Enligt studien har IBD -patienter upplevt ”framgångsrik hantering av buksmärtor, ledvärk, kramper, diarré, dålig aptit, viktminskning och illamående” med användning av cannabis, men det finns inte många studier som ännu undersöker CBG som en isolerad förening.
  • Kan fungera för Huntingtons och neurodegenerativa sjukdomar. En studie från 2015 på möss fann att ”användningen av CBG, ensam eller i kombination med andra fytocannabinoider eller terapier, kan vara en behandling av neurodegenerativa sjukdomar”, såsom Huntingtons sjukdom. ”CBG normaliserade uttrycket av onormala gener kopplade till hjärnadegeneration, vilket visar att det är en neuroskyddande förening”
  • Visar stort löfte för inflammation, inklusive huden. En studie från 2007 undersökte CBGs förmåga att behandla eksem och psoriasis, och som nämnts kan det hjälpa till att minska inflammationen som orsakas av IBD.

CBG har än så länge inte fått fäste i Sverige men om vi tittar på övriga europa och USA så pekar allt för att CBG kommer bli stort även i Sverige.