Sativex ska användas i studier kring hjärntumörer

Cannabis och cancert
Photo by Robina Weermeijer on Unsplash

Sativex, cannabis-sprayen som du tar i munnen, har valts för att användas i en kommande studie för behandling av en aggressiv typ av cancer som kallas glioblastom.

The Brain Tumor Charity, en organisation som försöker öka forskningen för att hitta botemedel mot hjärntumörer, ber att samla in 450 000 pund för att finansiera Sativex -rättegången, som kommer att ledas av professor Susan Short vid Leeds University.

”Vi tror att Sativex kan döda glioblastom tumörceller, och att det kan vara särskilt effektivt när det ges med temozolomid kemoterapi,” sa hon. ”… så det kan öka effekterna av kemoterapibehandling för att stoppa dessa tumörer att växa, så att patienter kan leva längre. Det är det vi vill testa i studien. ”

Studien kommer att omfatta rekrytering av 232 patienter i början av 2022 valda bland cirka 15 olika sjukhus och cancercentra i Storbritannien. För att studera Sativex effektivitet kommer forskare att administrera två tredjedelar av patienterna med Sativex och den återstående en tredjedel med placebo.

Sativex godkändes av United Kingdom National Health Service (NHS) 2009 och innehåller både THC och CBD, och har med hjälp av följeeffekten visat sig vara en potent medicin. Det används redan för patienter med multipel skleros. Läkemedlet är känt för sin förmåga att minska smärta, inflammation och ångest.

The Guardian uppger att uppskattningsvis 2 200 personer diagnostiseras med glioblastom varje år i Storbritannien. Det är aggressivt, svårt att behandla framgångsrikt och återkommer nästan alltid även om andra behandlingar som kirurgi, strålbehandling eller kemoterapi används. Vanligtvis lever patienter som får diagnosen inte mer än 18 månader.

”Vi hoppas att denna prövning kan bana väg för en efterlängtad, ny livlina som kan hjälpa glioblastompatienter att få värdefulla extra månader att leva och skapa minnen med sina nära och kära”, säger David Jenkinson, interimschef för Brain Tumor Chairty. ”Vi vet att det finns ett stort intresse i vårt samhälle om cannabinoids potentiella aktivitet vid behandling av glioblastom, och vi är verkligen glada över att denna världs första försök här i Storbritannien kan hjälpa till att påskynda dessa svar.”

Fadern till Tom Daley, en olympisk i synkroniserad 10-meters plattformsdykning som vann en guldmedalj i Tokyo förra veckan, dog av en hjärntumör. Daley gjorde en ny videoannonsering av potentialen i detta försök och vad det kan innebära för dem som för närvarande lider och deras familjer.

”Vi vänder oss till alla er enskilda hjältar och supportrar för att finansiera denna banbrytande rättegång”, sa han i videon. ”När du donerar får du en länk till ditt hedersmärke på sociala medier. Gå med i vår gemenskap; sprida budskapet och hjälp oss att bana väg för att slå hjärntumörer. ”

Cannabis börjar bli mer och mer vanligt vid lindring av både fysiska och psykiska åkommor. Bland annat fungerar cannabis bra mot Parkinsons och epilepsi

 

Läs mer om detta på High Times hemsida:

Sativex to be Used in World’s First Brain Tumor Trial