Medicinsk cannabis kostar 1000 pund för tjej med epilepsi

Föräldrarna till en tvåårig tjej som har epilepsi betalar 1 000 pund i månaden för medicinsk cannabis som de inte kan få på högkostnadsskyddet.
När Clover föddes saknades en del av hjärnan, sjukdomen kallas för aicardisyndromet vilket gör att Clover får regelbundna epileptiska anfall. I normala fall kan hon få upp till 80 anfall i veckan, när hon får medicinsk cannabis minskar antalet fall ner till runt 1 fall i veckan.

Emily Howis och Spencer Carret, Clovers föräldrar importerar normalt sett cannabisolja från Nederländarna men tack vare Brexit är snart inte möjligt längre.

Ansökan avslagen

2018 bestämde regeringen att specialistläkare skulle få rätten att skriva ut medicinsk cannabis på recept men än så länge har bara en handfull människor fått godkänt.

När Clovers föräldrar ansökte så fick de avslag, så nu hoppas de på att dottern ska få möjligheten att ingå i en medicinsk forskningsstudie.
Just nu samlar familj och vänner in pengar för att kunna ha råd med behandlingen men på grund av restriktioner orsakade av Brexit kommer de snart inte längre kunna importera cannabisolja  från Nederländerna.

Anledningen till att det är så svårt att få cannabis på recept beror på att Department of Health påstår att flera professionella medicinska organ fortfarande är oroliga över bristen på studier kring cannabisrelaterade mediciner.

En talesman sa: ”NHS arbetar med National Institute for Health Research och andra för att bygga en högkvalitativ evidensbas för att avgöra om patienter med eldfast epilepsi skulle kunna dra nytta av dessa produkter.” En väldigt konstigt inställning med tanke på alla de bevis som finns redan idag.

NICE, den organ som utfärdar receptriktlinjer, uppdaterade sina råd om cannabisrelaterade medicinska produkter i mars 2021.

Organisationen sa att den inte vill förbjuda läkare att ordinera medicinsk cannabis till allvarligt epileptiska barn eftersom detta skulle begränsa forskningen, men har slutat rekommendera CBD-oljor som en utbredd behandling för epilepsi hos barn.

När det kommer till cannabis och epilepsi finns det tusentals fall i världen där just cannabis kan hjälpa. Det mest kända fallet är Charlotte Figi, en ung tjej från Colorado med Dravets Syndrom som fick CBD-olja mot sina epileptiska anfall. Charlotte fick en strain uppkallad efter sig själv, Charlottes Web. Charlottes Web innehåller höga halter av CBD och lägre halter av THC och togs fram av familjen Stanley efter att de såg hur bra detta fungerade mot epilepsi hos barn.

 

Källa:

Medicinsk cannabis kostar 1000 pund för tjej med epilepsi