Legalisering innebär fler jobb till New York-borna

Legalisering ger jobb
Photo by Kym MacKinnon on Unsplash

Stora förändringar kommer till New York sedan legaliseringen tidigare i år. Än så länge märker man ingen större skillnad, New York-borna röker cannabis öppet, precis som de gjorde innan legaliseringen.

Men sedan Corona-utbrottet i mars förra året så har arbetslösheten drabbat New York hårt. Nu tror man att legaliseringen kommer skapa tiotusentals nya jobb inom alla segmenten, från odling till försäljning.

Guvernör Andrew Cuomo uppskattade att legalisering av rekreationellt bruk av marijuana ”så småningom” skulle skapa 30 000 till 60 000 jobb. Han redogjorde inte för tidslinjen. Men i en ekonomisk rapport från The New School i februari uppskattas det att legaliseringen kommer att ge över 50 000 nya jobb före 2027 och kommer att omsätta över 2,6 miljarder dollar.

Jobb inom cannabisbranschen

Jobben kommer att sträcka sig från odlare till högt betalda jobb som kemister, botaniker, ingenjörer och de som jobbar med extraktion.

Weed recovery är inte bara en pipedream. New York visar redan tecken på ekonomisk återupplivning som härrör från cannabis. Green Thumb Industries, ett cannabisföretag på flera miljarder dollar från Chicago, köpte ett tidigare fängelse i Warwick och planerar att göra det till en cannabistillverkning. Warwick ligger cirka 50 miles från New York City i ett område där Appalachian Trail vindar genom åkrar, skogar och kullar på väg till Bear Mountain.

Staden Warwick förlorade 450 jobb när staten stängde fängelset 2011. Green Thumb Industries kommer att investera 150 miljoner dollar och skapa 175 jobb på den nya anläggningen.

Detta är inte det enda företaget som gör om ett fängelse till en cannabis-anläggning. 2016 investerade Damian Marley, son till Bob Marley, tillsammans med Ocean Grown Extracts pengar i ett nerlagt fängelse för kultivering av cannabis.

Colorado först ut med rekreationell cannabis

 

Colorado, den första staten som legaliserade användning av vuxna 2012, skördade ekonomiska fördelar som förmodligen skulle kunna dupliceras i andra stater, och inte bara för kultivatorer och återförsäljare. Jay Czarkowski, grundande partner och VD för Canna Advisors, sa att Colorados fastighetsmarknad var ”i tanken” när den framväxande cannabisindustrin anlände, vilket han berättar för att ha dragit fastigheter ur sin lågkonjunktur.

Källa:

Cannabis skapar jobb-tillfällen i New York