Vad är CBG och vad hjälper det mot?

CBG-olja
Photo by CRYSTALWEED cannabis on Unsplash

CBD är lätt den hetaste ingrediensen i hälsovärlden, med CBD-förbättrade produkter som lovar konsumenterna allt från lugnare nätter till minskad ledvärk. Precis när du trodde att icke-psykoaktiv hampa var på topp kommer en annan cannabinoid som stjäl rampljuset: CBG. Och det påstår sig vara ännu mer anmärkningsvärt.

Precis som med CBD börjar CBG användas i olika hälsoprodukter. CBG finns i format som gummies, piller, tinkturer, kroppskräm, pulver, schampo och till och med en pre workout dryckmix.

De två vanligaste cannabinoiderna är THC och CBD. Men utan cannabigerolsyra (CBGa) skulle dessa cannabinoider inte existera eftersom cannabisväxten använder CBGa som en föregångare för att skapa flera cannabinoider, inklusive THC och CBD.

Även om bevis tyder på att CBGa kan ha sina egna terapeutiska användningar, dominerar dess roll i bildandet av andra cannabinoider för närvarande CBGa-forskning.

Vad är CBG?

Cannabigerol (CBG) är en av hundratals föreningar som finns i cannabis och finns i både psykoaktiva marijuana-växter och icke-psykoaktiva hampa-växter. CBG i sig är en icke-psykoaktiv cannabinoid, vilket betyder att den ensam inte kan få dig hög som THC, den psykoaktiva föreningen marijuana är mest känd för.

CBG är en modermolekyl. Det betyder att cannabisväxten producerar CBGA (syraformen) tidigt i sin tillväxtcykel. När den når mognad kommer enzymer i växten att bryta ner CBGA och omvandla den till antingen THC, CBD eller CBC.  En moderförening är initialt närvarande i en växt och omvandlas sedan till andra föreningar senare i växtens tillväxtprocess.

En gång omvandlad innehåller den resulterande växten väldigt lite CBG, även om den börjar med mycket. Ju mer CBD och THC en växt har, desto mindre är CBG fortfarande kvar, eftersom CBG har omvandlats. Det är därför CBG anses vara ganska ”nytt” eller åtminstone varför vi inte visste om fördelarna tidigare.

Det är värt att notera att alla ”fullspektrum” CBD-produkter kommer att innehålla en viss mängd CBG, eftersom fullspektrum innebär att alla föreningar i anläggningen lämnas intakta. Men på grund av CBG: s förälder / omvandling kan mängden av den i ett CBD-objekt med full spektrum vara minimal.

Hur använder jag CBG?

Ett sätt att konsumera den största mängden CBGa är att inta rå hampa. Rå hampa avser nyskördad Cannabis sativa som innehåller liten eller ingen THC. Ju mer nyligen skördats desto större är sannolikheten för en större mängd CBGa.

Ett annat sätt är att köpa CBG-isolat. Ett CBG-isolat kan du använda till mycket, du kan bland annat göra CBG-godis, CBG-olja eller varför inte baka med CBG?

Det finns även CBG-buds som du kan röka, precis som med cannabis buds med THC eller CBD Buds från hampa.

Hur kan CBG hjälpa mig?

Det har gjorts några fascinerande studier om hur CBGa påverkar de olika medicinska tillstånden. Det bör noteras att följande studier är några av de första i sitt slag och inte motsvarar ett vetenskapligt samförstånd. De är bara intressanta och ger en bra grund för framtida forskning.

Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD)

Inflammatorisk tarmsjukdom är ett tillstånd som orsakar kronisk inflammation i tarmen. Det påverkar miljontals människor över hela världen och är obotligt.

En experimentell djurstudie som genomfördes 2013 observerade de positiva effekterna av CBG på inflammatorisk tarmsjukdom

Forskare inducerade inflammationer som liknade IBD i tjocktarmarna och administrerade sedan CBG. CBG visade sig minska inflammationen och produktionen av kväveoxid. Det minskade också bildandet av reaktiva syrearter (ROS) i tarmarna. De drog slutsatsen att CBG bör övervägas för klinisk experiment hos IBD-patienter.

 

Glaukom

I en djurstudie fann forskare att CBG har terapeutisk potential för behandling av glaukom.

Forskare administrerade CBG till katter med glaukom och märkte en minskning av ögontrycket och en ökning av vattenflödet, en vätska som produceras av ögat som bibehåller ögontrycket och ger ögat näring.

Huntingtons sjukdom

Huntingtons sjukdom är ett tillstånd som orsakar nedbrytning av nervceller i hjärnan. I en studie från 2015 undersökte forskare de potentiella neuroskyddande egenskaperna hos CBG och andra cannabinoider hos möss som hade en experimentell modell av Huntingtons sjukdom.

Det observerades att CBG fungerade som ett neuroskyddande medel och skyddade nervcellerna i din hjärna från skador. Det förbättrar också motoriska underskott och bevarar striatala nervceller mot 3-nitropropionsyra toxicitet.

Antibakteriella egenskaper

En studie från 2020 om cannabis antibiotikapotential visade att CBG har antibakteriella egenskaper. Särskilt mot meticillinresistenta stammar av Staphylococcus aureus (MRSA), en bakterie som orsakar staphinfektioner och är läkemedelsresistent.

Bekämpa cancerceller

I en 2014-studie observerade forskare effekterna av CBG på råttor med koloncancer. De observerade att CBG visade ett visst löfte i att blockera receptorerna som orsakar cancercellstillväxt och hämmar tillväxten av kolorektal cancerceller.

De föreslog att användningen av CBG bör övervägas translationellt för att bota och förebygga koloncancer.