Hur kan CBD hjälpa atleter?

CBD för atleter
Photo by Braden Collum on Unsplash

Som de flesta vet så bryts kroppen ner under träning för att sedan byggas upp under vila, och om man tränat rätt kommer man bli något starkare eller snabbare. Hård träning leder till överbelastning vilket gör att stresshormoner frigörs och dessa leder sedan till inflammationer i kroppen vilket märks av i form av ömma muskler och träningsvärk. Om kroppen inte får möjlighet till vila och återhämtning ökar dessutom risken för överträning och skador.

CBD har smärtstillande, antiinflammatoriska och kramplösande egenskaper. Tack vare dessa egenskaperna kan cannabidiol hjälpa till att läka mindre skador och minska inflammationerna i kroppen. CBD har dessutom en avslappnande effekt och kan därmed främja en djup och god nattsömn.

Återhämtning med CBD

Sömn är A och O för snabb återhämtning och för att en atlet ska orka prestera. Kan atleten inte sova ordentligt blir den mindre fokuserad i sin utövning och dessutom får kroppen ingen chans att återhämta sig. Precis för de som inte är elitidrottare så finns det flera olika sätt att konsumera CBD. Något som bör användas dagligen är CBD-olja just för att främja sömn och stress. För direkt träningsvärk eller inflammationer på bestämda ställen på kroppen rekommenderas det dessutom att man använder sig av en CBD-kräm. Även CBD Buds för rökning eller vapning kan fungera, det finns elitidrottare, ofta inom MMA som använder just rökning och vajp som ett alternativ. Även inom simning så är Michael Phelps ett typexempel där cannabis hjälper honom i hans dagliga träning.

Atleter som använder CBD

Det finns ett antal kända namn inom många olika sporter som använder just CBD. CBD är numera inte dopingklassat vilket gör det fritt fram för atleter att använda CBD.

Kända CBD/Cannabisförespråkare

  1. Nate Diaz. Känd inom MMA/UFC och har utövat denna sport i många år. Förutom att han förespråkar användning av CBD är han även en klar förespråkare av legalisering av cannabis.
  2. Mike Tyson. Alla vet vem denna kända boxare är. Han är inte sen med att lyfta fördelarna med CBD för idrottare och han har även offentligt sagt att han använder CBD för träning. Förutom detta så driver han även ett företag som säljer laglig cannabis.
  3. Gabby Douglas, Olympisk gymnast. Hon har bland annat sagt: ”Mina erfarenheter av att använda CBD har fått mig att tro att jag kunde ha varit mer smärtfri under hela gymnastikkarriären om CBD hade varit tillåtet”

I ett inlägg längre fram kommer vi att lyfta fler atleter som använder CBD och cannabis för att optimera sin träning.

Källor:

Gabby Douglas och CBD

How can CBD be Useful for Athletes?