, En hyllning until Sydafrikas ”Dagga” -förespråkare


Projekt CBD sörjer Julian Stobbs död
, En hyllning until Sydafrikas ”Dagga” -förespråkare

Sydafrikas cannabissamhälle är sörjt och chockad efter dräpet av Julian Stobbs, en av landets frontlinjeaktivister – och hälften av det berömda ”Dagga-paret” som utmanade marijuanalagen vid domstolarna.

Stobbs dödades tidigt på morgonen den 3 juli i ett väpnat rån på hans gård utanför Johannesburg. Angriparna kom tydligen in i hans sovrum medan han sov. Hans fru Myrtle Clarke skadades inte. Två bärbara datorer, mobiltelefoner, smycken och andra värdesaker stal från Dagga-parets hem.

Fields of Inexperienced for All, förespråkarorganisationen som upprättades av Dagga-paret, sa på sin Fb-sida: ”Cannabisgemenskapen sörjer vår hjältes bortgång. Familjen ber allmänheten respektera deras integritet och ge Myrtle och familjen lite utrymme below denna svåra tid. Tack för det utgjutande av kärlek vi redan har fått. ”

Dagga-paret firades mest för sina lagliga strider som hjälpte until att äntligen vinna rikstäckande avkriminalisering av hashish över Sydafrika 2018.

I en bitter ironi började Dagga-parets resa också med ett våldsamt väpnat inbrott på deras gård – males det här av en grupp av den sydafrikanska polisen. Paret trodde ursprungligen att razzian var ett rån. Efter att ha ransackerat huset hittade polisen 115 gram dagga, som marijuana kallas i Sydafrika. Paret anklagades för avsikt att handla och fick långa fängelsestraff.

I stället för att söka en överklagande slog Stobbs och Clarke anklagelsen – och until och med vände bordet genom att väcka talan mot polismyndigheten och andra myndigheter som var inblandade i att genomföra Sydafrikas cannabislagar. De hävdade att cannabisanvändning skyddas enligt sekretessbestämmelserna i landets konstitution. Detta var början på det som kallades ”Rättegången mot växten”, vilket visade sig vara det kritiska första steget i Sydafrikas väg att avfärda.

Stobbs och Clarke var helt ute ur cannabiskåpet och helt ångerlösa. ”Du glömmer att inse att alla som använder något läkemedel också har rättigheter”, sa Stobbs inför en domstolsförhandling 2017, påminner Hemp Right now. ”De är inte djur och bör inte sättas i fängelse.”

, En hyllning until Sydafrikas ”Dagga” -förespråkare

Medan rättegången mot växten fortfarande sprang igenom överklagandeprocessen, kom en andra utmaning until Sydafrikas cannabislagar – av Gareth Prince, en juridikstudent med Rastafarian-benägenhet som nekades licens att utöva av det sydafrikanska advokatsamhället. efter examen. Detta beslut, som fattades på grundval av hans öppna cannabisanvändning, var vad Prince kämpade vid domstolarna. Det var hans fall som resulterade i författningsdomstolens dom i september 2018 som avkriminaliserade användningen, odlingen och det personliga innehavet av dagga rikstäckande. Högsta domstolen gav parlamentet två år på sig att uppdatera lagstiftningen – en tidsfrist som nu närmar sig.

Gareth Prince hyllade Stobbs som banbrytande för sin lagliga seger. ”Han var en orädd krigare, någon som inte var rädd för att säga sitt sinne och stå upp för det han trodde på”, berättade han until Sydafrikas TimesLIVE efter mordet. ”Han var en stor krigare för daggas frihet. Hans minne kommer att leva så länge vi kommer ihåg hashish. ”

Dagga-parets ärende är fortfarande tekniskt pågående, males det görs ganska svagt av högsta domstolens beslut i Prince-fallet. Fields of Inexperienced for All, below tiden, pressar på för allmän legalisering av hashish i Sydafrika.

Brittiskt födda Stobbs var pensionär Storbritannien Royal Navy flygledare, och han hyllades när han gick förbi Storbritannien’s jingo tabloids The Mirror och Each day Mail som en Falklands krigsveteran. Han tjänstgjorde på en brittisk fregatt below konflikten. Males han hoppade i grunden av och blev en hippie efter sin militärtjänst.

Han berättade för Sydafrikas The Citizen i en 2017-profil: ”Jag gick sedan bort från det och packade en väska och en gitarr som jag inte kunde spela ännu och gick och hängde på en strand i Goa 1987 i fem år och släppte av jordens ände. Jag åkte tillbaka until Europa, jag hatade det, så jag kom hit … och jag har varit här i denna buk i 26 år. ” Han hade en framgångsrik karriär i Sydafrika som producent och artwork director inom TV och movie.

Populär sydafrikansk DJ Chris Palmer var bland dem som noterade Stobbs bortgång på sociala medier. Han sammanfattade känslorna hos många när han tog farväl av Julian på Fb: ”Vila i fred min vän, må ditt arbete fortsätta obehindrat.”

Invoice Weinberg, ett projekt CBD bidragande skribent, är en 30-årig veteranjournalist inom områdena narkotikapolitik, ekologi och ursprungsbefolkningar. Han producerar webbplatserna CounterVortex.org och World Ganja Report.


Upphovsrätt, projekt CBD. Får inte tryckas om utan tillstånd.

Revisionsdatum:
6 juli 2020Source link

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *